WordPress 5.0: gelijk updaten of wachten?

WordPress 5.0: gelijk updaten of wachten?

Op 6 december 2018, morgen dus, wordt WordPress 5.0 gereleased. De nieuwe major update van de WordPress core! Zo’n grote update is altijd spannend, leuk omdat je er vaak nieuwe/betere functies bij krijg. Maar ook spannend, omdat je niet weet of alles in je site goed gaat samenwerken met de veranderingen.

De vraag die veel ondernemers stellen is nu:

Ga ik gelijk updaten, of wacht ik nog even?

Ik raad mijn klanten normaal gesproken aan om zoveel mogelijk up-to-date te blijven. Maar in dit geval, raad ik aan eventjes te wachten met updaten. Dit adviseer ik met de volgende redenen:

Stabiliteit van deze nieuwe WordPress versie

Als ik beschikbare resources lees, is deze nieuwe WordPress versie niet zo stabiel als dat hij zou kunnen zijn. Er zullen zeker in de eerste periode na de release nog wat nieuwe minor updates komen met verbeteringen, bugfixes en patches. Het is niet ‘onveilig’ om nog even WordPress 4.9.8 te blijven gebruiken, en in januari of februari te updaten als je thema & plugins ‘WordPress 5 ready’ zijn en de eerste kinderziektes uit de nieuwe WordPress 5 zijn opgelost.

Gutenberg

Met WordPress 5.0 wordt ook de Gutenberg editor geïntroduceerd. Deze manier van pagina’s vullen gaat de standaard editor te vervangen. Ik denk dat dit een hele vooruitgang is (Sleepbare blokken met content! Kolommen! Tabellen! Allemaal standaard in WordPress ingebouwd 🙂 Hul fijn), maar Gutenberg kan in eerste instantie conflicteren met plugins die hier nog niet klaar voor zijn. Grotere spelers zoals Yoast SEO zijn hier natuurlijk al op voorbereid en zijn ‘Gutenberg Ready’. Kleinere plugins misschien nog niet, dus hier dien je een beetje mee op te passen. Als je plugins gebruikt die integreren met de editor, check dan de plugin documentatie of test of de plugin goed werkt met Gutenberg. Als het erop lijkt dat het mis loopt, dan kun je eventueel ook nog de Classic editor plugin installeren ter overbrugging.

Update uitproberen

Als je wilt gaan updaten, dan is het met zo’n grote update aan te raden om de updates eerst eens even uit te voeren in een ‘staging’ omgeving. Dat is basically een kopie van jouw site, waar je kunt checken of alles nog goed werkt na een update. Als je alles hebt geupdate en doorgetest, kun je de updates ook in het echt doen.

Zou je dit willen, maar weet je niet precies hoe? Neem dan even contact met me op, dan kan ik je helpen.

Heb je een kleine site en doe je de update toch liever in 1x? Dat kan ook. De kans dat er echt iets fout gaat is niet zo groot, en als je een manier hebt om de updates terug te draaien (dus: een goede, recente backup en een manier om deze makkelijk terug te zetten) dan loop je geen risico. Veel goede hostingmaatschappijen bieden de mogelijkheid om backups te draaien en terug te zetten, dus check even bij hen of dat al gebeurt of richt het in. Een andere optie is een goede backup plugin.

 


Credit where credit is due: De adviezen in deze post zijn o.a. geïnspireerd door recente blogposts van Yoast SEO en WPML, beiden grote spelers, die ook beiden adviseren te wachten met updaten.

 

Nieuwe blogposts in je mailbox ontvangen?

* velden met een asterisk zijn verplicht, wil je deze beiden invullen?

Misschien vind je dit ook interessant: