De 10 beste, gratis, onmisbare plugins voor jouw WordPress website
Er zijn van die plugins… die ik elke keer als ik een site bouw installeer. Hieronder noem ik ze, link ik ernaartoe en leg ik uit waarom ze zo awesome zijn. Het zijn er toevallig 10, maar het is geen ’top 10′ en de volgorde is ook random 😉
WordFence voor beveiliging
Mijn favoriete plugin voor beveiliging is absoluut WordFence. WordFence beschermt je site super goed tegen brute force attacks en houdt bij welke ip-adressen hoe vaak proberen in te loggen op je site. Daarnaast hebben ze een gratis firewall die je site extra beschermt. WordFence wil je van vanalles op de hoogte houden, aan jou de keus hoe hard je er bovenop wilt zitten. Even laten weten wanneer er updates gedaan moeten worden is wel een erg handige. Regelmatige scans van je site die kijken naar gewijzigde bestanden, malicious files en nog veel meer maken het plaatje compleet: jij weet dat je site clean en beschermd is.
WP Time Capsule voor (incremental) backups
Edit: Sinds mei 2018 is WP Time Capsule gestopt met het aanbieden van hun Free Plan. Het laagste abo is nu $49 per jaar. Hier vind je een overzicht van de nieuwe prijzen. Ik gebruik deze plugin op al mijn sites en gebruik ook de aanvullende features zoals staged updates. Dit is één van de weinige plugins waar ik met alle plezier voor betaal.
Vroeger gebruikte ik een andere plugin voor mijn backups, maar ik ben nu helemaal gek op WP Time Capsule. Wat deze plugin zoveel beter maakt dan anderen, is dat hij niet elke keer een volledige backup draait van je site. In plaats daarvan kijkt hij naar welke bestanden gewijzigd zijn en dáár maakt hij een update van. Daardoor gebruikt hij veel minder resources van je site en minder opslagruimte voor je backups. Herstellen gaat ook supersnel als het nodig is (tot 15 dagen terug herstelpunten in de gratis versie). Je kunt de backups laten wegschrijven naar o.a. Google Drive en Dropbox.
Bij de betaalde versie ($5 per maand) kun je tot 120 dagen terugzappen in de tijd, en krijg je daarnaast nog meer leuke functionaliteiten (o.a. staged updates en het veilig automatiseren van updates).
WP Super Cache
WP Super Cache is een caching plugin. Caching betekent dat er statische HTML files worden gegenereerd van jouw dynamische WordPress pagina’s. Deze bestanden worden dan aan jouw bezoekers aangeboden en zijn veel lichter dan de initiële bestanden. Hierdoor is je site dus voor de meeste bezoekers véél sneller.
Yoast SEO
Dit is mijn favoriete WordPress plugin voor SEO. De controle over en het genereren van je sitemaps, het checken van de leesbaarheid van je teksten, het controleren van je keyword-dichtheid, Yoast does it all. Daarnaast ook super fijn om controle te hebben over info die bijv. Facebook van je site af trekt (afbeelding en tekst). Absolute aanrader 🙂
Contact Form 7
De meest logische contactformulier plugin. Werkt super goed en is betrouwbaar. Werkt helemaal mooi i.s.m. Flamingo (die bewaart een adresboek en de ingediende berichten van je formulieren in je dashboard). Niks over te zeggen verder eigenlijk, gewoon goed.
WP Smush
Deze plugin is echt TE GEK. WP Smush (a.k.a. Smush Image Compression and Optimization) resized en comprimeert de afbeeldingen op je site automatisch wanneer je ze upload <3! Okee, met de hand kun je misschien wel de beste file size/kwaliteit balans vinden, but ain’t nobody got time for that & deze plugin does one hell of a job too. Super fijn ook als je met meerdere mensen aan een site of blog werkt die niet consequent hun afbeeldingen optimaliseren, want niks vertraagd je website als afbeeldingen van 4MB per stuk. Must have deze.
UNLOQ.io authentication (2FA)
Ik noemde Unloq.io al eerder in mijn post over WordPress beveiliging, het is nu één van de plugins die ik aan iedereen kan aanbevelen. Unloq gebruikt een extra controle methode bij het inloggen: je moet bijvoorbeeld bevestigen dat jij het bent via je telefoon of via een e-mail naar jouw adres. Het is een extra laagje beveiliging en voorkomt brute force attacks.
404page – your smart custom 404 error page
Als je het leuk vind een custom 404 pagina te maken, dan is deze plugin super makkelijk 🙂 Je maakt gewoon een pagina zoals je dat gewend bent via Pagina’s > Nieuwe pagina. Daarna zeg je tegen de plugin dat dat de 404 page is et voilà!
Redirection
Deze plugin komt vooral goed van pas als je je sitestructuur gaat veranderen of een nieuwe site neer zet op je huidige domein. Wellicht heb je in het verleden links naar je site gedeeld op social media, of zweven ze ergens anders rond op het Interwebz. Voordat je alles om gooit, check je even welke pagina’s allemaal bestonden. Verander je de url’s, dan redirect je ze nu met deze plugin naar de nieuwe url waar dezelfde of vergelijkbare informatie te vinden is.
Redirection houdt ook 404 hits bij dus je kunt ook zien welke pagina’s nog niet doorgestuurd zijn als je er eentje gemist hebt en mensen komen er nog op terecht.Loco Translate
Deze plugin ontdekte ik ooit omdat ik een noodoplossing zocht: ik wilde even wat vertalingen implementeren zonder dat ik in de bestandenstructuur van de site kon 😉 Blijkt toch een verdomd handige plugin te zijn! Snel bewoordingen aanpassen op een makkelijke manier (dus ook als je niet tevreden bent over een standaard ‘laat uw reactie achter’ onder een post). Werkt hartstikke mooi.
That’s it! Mijn favo plugins. Allemaal gratis met potentieel grote impact op je site en/of workflow 🙂 Laat je me weten wat je ervan vond?